Nuffnang Ads

Dec 14, 2012

Mengukur saiz cincin?

Salam semua,

Hari ini kita belajar bagaimana nak mengukur saiz jari anda untuk cincin la..xkan untuk leher kot..hahahah..ok, biasanya setiap dealer2 emas ni ade brg2 mereka untuk mngukur jari...

Contohnya yang bawah ni, masukkan je jari pada ring yang banyak2 tu, then lihat hasilnya saiz apa...

Yang ni pulak adalah kayu besi ukur, bantai je nama...cara penggunaanya pulak..masukkan cincin yang anda ada pada gelung besi tu..kemudian bacalah saiz apa cincin anda..mudah je kan!


 
Untuk mendapatkan 2 alat di atas boleh la pm fb saya k...sepesial price untuk anda!

Ok, sekarang emergency case lak, bagaimana nak ukur sendiri tanpa beli alat2 di atas.mudah sahaja.... 




Selalunya jari disarung ke jari manis atau jari pilihan anda.Untuk keselesaannya ia mestilah selesa dan sesuai.


Caranya

 

1) Ukurlah jari anda pada waktu kering,sebaiknya tengahhari kerana waktu ini jari biasanya mengembang.

2) Jangan mengukur jari sewaktu masih basah .

3) Lilitkan seutas benang/kertas pada jari pilihan

4) Tandakan kedua-dua hujung bertemu.

5) Ukurkan benang atau tali itu dengan pembaris – ukuran “mm”

6) Rujuk paduan dibawah:



Selamat Mencuba! 

Contohnya:ukur lilit 5.2cm so saiz cincin anda adalah 11...

(cuba dan lihat hasilnya)ada permasalahan boleh komen di bawah.

Mencari cincin seringan 1 gram, boleh la ke link fb saya @ lihat di gsr2u.com.my/alifgold



sumber:

http://munajewellery.multiply.com/journal/item/1
http://bubblelebam.blogspot.com/2011/02/cara-mengukur-saiz-cincin-anda.html






4 comments:

  1. sy singgah sini n follow...:)

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing! Baru tahu cara nak ukur jari untuk cincin ^^

    ReplyDelete
  3. nak tahu ni saiz untuk perempuan ke lelaki skali..

    ReplyDelete
  4. yes baru tau nak ukur camne...tq..dah dapat..saiz 21 rupanya..senang sangat.. :D

    ReplyDelete