Nuffnang Ads

Dec 17, 2012

Mencuci barang kemas sendiri?

Salam semua,

Bertemu lagi kita,walaupon banyak kerja xsiap2..plus kena hentam ngn supervisor blog ini mesti diteruskan perjuangannya..heheheh...hari ni saya kongsikan sedikit info bagaimana kita boleh mencuci barangan emas dan perak kita secara sendiri tanpa menggunakan alatan cucian emas seperti dibawah

Jika berminat membeli alat cuci emas dan perak dibawah boleh lah hubungi saya...Jika tidak ada cara manual untuk saya kongsikan bersama anda...




Barang Kemas
  • Rendam barang kemas dalam air suam selama satu jam. Lepas tu guna berus gigi yang da buruk tu tp makesure berus gigi tu lembut tau (pastikan berus gigi kat kedai rm2)..hihihi Bubuh ubat gigi ckit..korg cuci jela keliling barang kemas tu.Pastu bilas dan rendam semula dengan air selama sejam. Pastu kuakan sejatkan atas kain kering..

  • Rendam barang-barang kemas dalam air asam jawa selama 4 jam, then keluarkan basuh ngan air biasa je. Keringkan dengan kain yang bersih.(hhaaa ni korg akn fikir lama kn..So nk buat bnda ni, korg ley buat pepagi pastu korg g la buat kje umah..Confirm jap je korg rasa)

  • Rendamkan teh cina dan biarkan semalaman..Kemudian barulah rendam barang kemas tersebut..dalam sejam korg bersihkan mcm biasa..tp lagi lama lagi bagus..
  • Campurkan air asam jawa dan limau nipis, kemudian rendamkan barang kemas tersebut.,

Barang Silver
  • Barang silver ni korg still boleh nk follow cara kt atas tu..Tapi ade 1 tambahan barang silver ni lagi senang nk cuci.
  • Campurkan perahan limau nipis dan garam dalam semangkuk air kemudian anda boleh mencuci barangan perak tu terus..Bila da cuci korg akan nmpak mata korg silau sbb berkilat..hihihihi..

  • Nk lagi senang terus tanggalkan je gelang or cincin korg tu pastu g bilik air smbil nk mndi tu korg kne berus gigi kn..Tapi yang ni korg amik la berus gigi yg da buruk pastu bubuh gak ubt gigi cuci je silver tu..Terus berkilat..Jimat RM5 ringgit..$$$$

Ok Selamat mencuba ya...

sumber:http://oopssechafiq886.blogspot.com/2012/10/mencuci-barangan-emas-dan-perak.html?zx=8bed66f1359b88ae

No comments:

Post a Comment